Typowo polskie - regionalne przysmaki góralskie


Strona główna -> Polska -> Typowo polskie - regionalne przysmaki góralskie
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   

Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Każdy, kto był przynajmniej raz w polskich górach zwłaszcza, jeśli odwiedził Zakopane i polskie Tatry z pewnością musiał spotkać się z góralskim jedzeniem, tak obfitym, że zaspokoi nawet największego głodomora, spróbował zbójnickiego placka, napił się w chłodną noc przy ognisku góralskiego grzańca i przywiózł na pamiątkę oscypek.


Grzaniec pochodzi z czasów staropolskich, ale dziś kojarzony jest głównie z górami

Grzaniec zbójnicki

Grzane wino jest obowiązkowym napojem serwowanych w góralskich knajpach, gospodach albo w bacówkach w chłodne jesienne wieczory. Grzaniem ma rozgrzewać, wiec Górale, którzy wędrują zima po Tatrach czy Karkonoszach rozgrzewają się takim napojem, który zapobiega przeziębieniom,. A zarazem zdecydowanie poprawia samopoczucie. Tradycja picia grzanego wina i piwa z suszonymi owocami, doprawionego miodem i przyprawami pojawiła się jeszcze Polsce szlacheckiej pod koniec XVI, czyli w czasach Marcina z Urzędowa – lekarza, zielarza i autora „Herbarza polskiego” z 1595 roku. Ten ówczesny medyk zalecał picie grzańca na rozgrzewkę i dla wzmocnienia organizmu.

Sposoby na grzańca

Dziś grzaniec, który kojarzy się z góralskim ogniskiem pojawia się również w innych odmianach, a przygotowuje się go nie tylko z wina, ale również z piwa. Każdy region ma swój sposób na grzańca, a jednak klasyczny góralski przygotowuje się z 3/4 litra słodkiego wina, 1/2 litra jasnego piwa, 30 ml rumu, 1/2 łyżki cukru waniliowego, 3-4 goździków. Przygotowywanie grzańca wymaga spełnienia kilku warunków. Grzańców nie wolno gotować! – podgrzewa się je do temperatury 140-176 st. F (60-80 st. C). Jako dodatek wysokoprocentowy mogą służyć: wódka, koniak, rum, winiak. Dobrze jest najpierw połączyć produkty niealkoholowe (przyprawy), a później dodać je do wina. Najlepszym „rozgrzewaczem” jest imbir, ale do różnych wersji dodaje się też cynamon, gałkę muszkatołową czy nawet czarny pieprz. Przygotowuje się tez wersje z miodem, z samego wina lub z samego piwa.

Oscypek

Nie ma chyba bardziej charakterystycznego dla Górali i bardziej polskiego produktu, niż oscypek. Ten charakterystyczny ser z owczego mleka ma nie tylko niepowtarzalny smak, ale i specjalny kształt, który pozwala go rozpoznać bez zastanowienia. Podhale to królestwo oscypka. W 2005 roku oscypek został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii sery. Niestety tych "prawdziwych" oscypków jest coraz mniej, ze względu na całą ceremonię ich przygotowania i owce, których hodowle też przestały być opłacalne. Oscypek jest twardym, wędzonym serem owczym przygotowywanym ze słonego mleka, co nadaje mu swoisty smak i czyni przysmakiem regionalnym. Ser owczy należy do odwiecznych produktów regionalnych, jego historia sięga przeszło pięciuset lat. Przybył on na Podhale wraz z pasterzami wołoskimi, wędrującymi przez Karpaty, pod koniec XV wieku.

Wytwarzanie oscypków

Produkcję oscypka zaczyna się od dojenia owiec. Robi się to na hali i od razu świeże mleko przecedza przez płótno. Konieczne jest pilnowanie stałej temperatury 30-40 stopni. Do mleka wsypuje się specjalną podpuszczkę, a następnie miesza pół godziny. Białko w mleku ścina się tworząc zbitą masę. Tę masę rozbija się na kawałki kijem, zaparza wodą a kiedy masa osiądzie nabiera się czerpakiem porcje i odciska serwatkę w charakterystycznej wrzecionowatej formie. Ser kąpie się w słonej wodzie przez dobę, aby zabić bakterie i wyciągnąć wodę. Z masy. Następnie ser leżakuje tydzień pod sufitem i jest poddawany wędzeniu. Gotowy ser można jeść samodzielnie lub przygotowywać z niego różne potrawy. Od początku lutego 2007 roku, oscypek stał się produktem Unii Europejskiej, a Polska stała się jego formalnym producentem. Kalkulacje wykazują, iż oscypek może stać się bardzo cennym produktem regionalnym, gdyż jego ilość wynosi mniej więcej 700 tysięcy sztuk w sezonie, trwającym od maja do października.



Polska - miasta

Gdańsk Katowice Kraków Łódź Lublin Opole Poznań Sandomierz
Szczecin Toruń Warszawa Wrocław Zamość


Polska - co warto wiedzieć



Polska - Polskie stroje ludowe Polskie stroje ludowe
Strój ludowy, albo inaczej regionalny to element kultury wielu narodów, a ...
Polska - Kuchnia polska Kuchnia polska
W zamierzchłych czasach kuchnia polska budowana była głównie na niezbyt ...
Polska - Polskie święta Polskie święta
W polskim kalendarzu świątecznym znajduje się ogromna liczba różnego ...
Polska - Zabytki UNESCO w Polsce Zabytki UNESCO w Polsce
Lista Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego Ludzkości – lista ...
Polska - Polska ciekawostki Polska ciekawostki
Będąc gościem w każdym praktycznie kraju można natknąć ...
Polska - Tradycje w Polsce Tradycje w Polsce
Naród nasz to naród pod pewnym względem niesamowity. Jesteśmy ...
Polska - Kraina Otwartych Okiennic Kraina Otwartych Okiennic
Na północnym brzegu Narwi, na zachód od miasta Narew zachowały się ...
Polska - Polskie piwa Polskie piwa
Polacy piją coraz więcej piwa i wydawałoby się, że koniunktura powinna ...
Polska - Kierunki wakacyjnych wyjazdów Polaków Kierunki wakacyjnych wyjazdów Polaków
Wakacje są powodem do tego, żeby się zrelaksować po roku intensywnej pracy ...
Polska - Dzień Kobiet w Polsce Dzień Kobiet w Polsce
Międzynarodowy Dzień Kobiet to święto, które z założenia ma ...
Polska - Przepisy drogowe w Polsce Przepisy drogowe w Polsce
Ogólne zasady ruchu drogowego w Europie reguluje „Konwencja wiedeńska o ruchu ...
Polska - Typowo polskie - Żubrówka Typowo polskie - Żubrówka
Żubrówka należy do najbardziej charakterystycznych polskich alkoholi. Kojarzy ...
Polska - Typowo polskie - Śliwowica Typowo polskie - Śliwowica
Śliwowica jest niezwykle charakterystycznym alkoholem, który kojarzy się z ...
Polska - Białowieski Park Narodowy Białowieski Park Narodowy
Puszcza Białowieska leży na granicy z Białorusią, częściowo na ...
Polska - Typowo polskie - Szybowce Typowo polskie - Szybowce
Polska nie należy do krajów rozpoznawalnych na świecie. Mamy wiele drobnych ...
Polska - Typowo polskie - Bursztyn Typowo polskie - Bursztyn
Spacerując po plaży nad Bałtykiem po silnym sztormie można od czasu do czasu ...
Polska - Typowo polskie - Polska gościnność. Typowo polskie - Polska gościnność.
Polska gościnność jest już legendarna, a wywodzi się nie z dzisiejszych ...
Polska - Typowo polskie - Domowe przysmaki Typowo polskie - Domowe przysmaki
W każdej kulturze znajdzie się coś, co stanowi regionalny lub nawet narodowy ...
Polska - Karnawał w Polsce Karnawał w Polsce
Kto z nas nie zna radości karnawału? Rok w rok po sylwestrowym szaleństwie przez ...
Polska - Mosty w Stańczykach Mosty w Stańczykach
Polska jest krajem niezwykle bogatym w różnego typu atrakcje. Są to ...
Polska - Bimber w Polsce Bimber w Polsce
Samogon, krzakówka, gorzała, sołtysówka, prymucha, ...
Polska - Polskie produkty regionalne Polskie produkty regionalne
Polska nie jest krajem jednorodnym kulturowo, a każdy jej fragment to inna ...
Polska - Typowo polskie - Jasna Góra Typowo polskie - Jasna Góra
Częstochowa to jedno z polskich miast, które w sensie historycznym zyskało ...
Polska - Typowo polskie - słodycze Typowo polskie - słodycze
Polskie słodycze dla Polaków znaczenie mają duże i może nie ...
Polska - Katolicy w Polsce Katolicy w Polsce
Polska ze zdeklarowanymi prawie 93% katolików pod względem religijności ...
Polska - Typowo polskie - symbole przyrody Typowo polskie - symbole przyrody
Polska przyroda jest niepowtarzalna i tak charakterystyczna, ze wielu wieszczów ...
Polska - Najchętniej odwiedzane miasta w Polsce wg liczby udzielonych noclegów Najchętniej odwiedzane miasta w Polsce wg liczby udzielonych noclegów
1. Warszawa 2. Kraków 3. Wrocław 4. Gdańsk 5. Poznań 6. ...
Polska - Boże Narodzenie w Polsce Boże Narodzenie w Polsce
Boże Narodzenie to najważniejsze polskie święto kościelne. Jednoczy ...
Polska - Hymn Polski Hymn Polski
Oficjalnym hymnem Polski od roku 1948 jest „Pieśń legionów polskich we ...
Polska - Podział administracyjny Polski Podział administracyjny Polski
Podział administracyjny państwa na mniejsze jednostki jest naturalny i niezbędny ...
Polska - Bitwa pod Grunwaldem Bitwa pod Grunwaldem
Jedna z najsławniejszych w historii bitew odbyła się 15 lipca 1410 roku na polach ...
Polska - Zapomniany kościół w Żeliszowie Zapomniany kościół w Żeliszowie
Świat jest pełen cudownych budowli, które pomimo zapomnienia i powolnego ...
Polska - Barbórka Barbórka
Barbórka, określana też czasami jako Barburka, to tradycyjne, obchodzone dnia 4 ...
Polska - Morze Bałtyckie Morze Bałtyckie
Morze Bałtyckie, nazywane też często Bałtykiem jest morzem ...
Polska - Parki narodowe w Polsce Parki narodowe w Polsce
Park narodowy to miejsce, w którym znajdują się wyjątkowe przyrodnicze ...
Polska - Autostrady w Polsce Autostrady w Polsce
Słowo "autostrada" oznacza drogę publiczną przeznaczoną do ruchu ...
Polska - Mikołaj Kopernik Mikołaj Kopernik
Mikołaj Kopernik jest postacią znaną każdemu Polakowi. Pomimo wieli ...
Polska - Ludność Polski Ludność Polski
Polska jest krajem należący do średnio zaludnionych, choć warunki ...
Polska - Śląsk Śląsk
Śląsk nierozerwalnie kojarzy się z Polską, a jednak jest to kraina ...
Polska - Polska wódka Polska wódka
Polacy znani są w Europie jako naród pijaków, a umiejętność ...
Polska - Tradycje wielkanocne w Polsce Tradycje wielkanocne w Polsce
Polska to kraj katolicki i to nie budzi niczyich wątpliwości. Statystyki są ...
Polska - Polscy nobliści Polscy nobliści
Nagroda Nobla przyznawana jest każdego roku w wielu dziedzinach ludziom z całego ...
Polska - Fryderyk Chopin Fryderyk Chopin
Fryderyk Chopin był nie tylko niezwykle utalentowanym muzykiem, ale także ciekawym ...
Polska - Józef Piłsudski Józef Piłsudski
Józef Klemens Piłsudski polski działacz niepodległościowy, ...
Polska - Pustynia Błędowska Pustynia Błędowska
O Pustyni Błędowskiej słyszał zapewne każdy Polak, ponieważ jej ...
Polska - Szlak Orlich Gniazd Szlak Orlich Gniazd
Szlak Orlich Gniazd jest chyba najbardziej znaną i najczęściej odwiedzaną ...
Polska - Skansen Słowian i Wikingów w Wolinie Skansen Słowian i Wikingów w Wolinie
Kto z nas nie słyszał o Biskupinie? Ta niewielka starodawna wioska zrekonstruowana ...
Polska - Bieszczadzka Ciuchcia Bieszczadzka Ciuchcia
Wąskotorówek jest w naszym kraju wiele, bo wciąż jeszcze funkcjonują, ...
Polska - Dolina Rospudy Dolina Rospudy
Dolina Rzeki Rospudy znana jest każdemu Polakowi głównie z powodu toczącej ...
Polska - Polskie stadiony na Euro 2012 Polskie stadiony na Euro 2012
Dnia 18 kwietnia 2007 roku Komitet UEFA podjął pozytywną decyzję w sprawie ...
Polska - Polacy o sobie Polacy o sobie
Stereotyp to utrwalone przekonanie, które oznacza ogólnie przypisywaną ...
Polska - Kierunki emigracji Polaków Kierunki emigracji Polaków
Emigracja jest naturalnym procesem, jaki dotyczy każdego kraju bez względu na ...
Polska - Mapa polski Mapa polski

Typowo polskie - regionalne przysmaki góralskie - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies